Nitrocelulozice transparente mate – aplicare prin pulverizare manuala

Lacurile nitrocelulozice se folosesc de mult timp pentru finisarea lemnului si sunt si acum prima optiune pentru multi producatori de mobila. Ele sunt agreate atat de factorii de decizie in ceea ce priveste achizitia materialelor, dar si de cei care lucreaza cu ele. Si asta pentru ca, pe langa un pret destul de bun, sunt simplu de folosit, iar in eventualitatea in care se greseste finisajul, remedierea poate fi facuta cu usurinta. Lacurile mate sunt si mai apreciate pentru ca nu implica cerinte suplimentare in ceea ce priveste mediul de lucru.

Modul cum puteti folosi produsele nitro Polistuc il gasiti prezentat in detaliu in tehnologia de mai jos.

PREGATIREA SUPORTULUI LEMNOS
Suportul lemnos (masiv sau panouri furniruite) se slefuieste foarte bine cu hartie abraziva cu granulatia 120, 150 si in final cu 180. Dupa slefuire se face desprafuirea prin suflare cu aer si stergere cu carpa. Daca este cazul, lemnul se coloreaza cu baituri preparate cu concentrate din seriile CCU sau CNC. Pentru aplicarea grundului se asteapta pana la uscarea totala a lemnului colorat.

sursa foto: ublog.com

APLICAREA PRIMULUI STRAT DE GRUND NITRO FN710
Grundul se agita foarte bine in ambalajul original dupa care se ia o cantitate masurata si se dilueaza in proportie de 30-50 % cu diluant nitro DL001. Amestecul se omogenizeaza si se controleaza vascozitatea care trebuie sa fie 16-18 sec. cupa DIN nr.4. Se aplica cu pistolul cu duza de 1.5-1.8 mm la o presiune de 2.8-3 atm., aplicarea facandu-se in cruce. Inainte de aplicarea grundului, in cazul in care suportul lemnos a fost colorat cu baituri obisnuite pe baza de apa sau solvent, nu se slefuieste pentru a nu altera culoarea.
Consum: 100-120 g/mp (calculat fara pierderi).

USCAREA GRUNDULUI
In 45-60 min, la temperatura mediului ambiant.

SLEFUIREA GRUNDULUI
Slefuirea se face cu hartie de slefuit de granulatie 280-320, in lungul fibrei. Daca grundul este bine uscat, slefuirea se face usor, hartia nu agata si nu se colmateaza repede, in urma slefuirii rezultand un praf alb fin.

APLICAREA CELUI DE-AL DOILEA STRAT DE GRUND
Daca este necesar (se doreste un finisaj mai incarcat sau cu pori inchisi) se aplica si al doilea strat de grund in aceleasi conditii ca primul. Uscarea si slefuirea celui de-al doilea strat sunt identice cu cele de la primul strat.
Grundul poate fi aplicat si “ud pe ud”. In acest caz timpul necesar uscarii stratului de grund creste la 1,5 ore.

lacurile nitrocelulozice

 

APLICAREA LACULUI NITRO NO813Gxx
Lacul se omogenizeaza in ambalajul original dupa care se ia o cantitate masurata si se dilueaza in proportie de 20-40 % (în functie de tipul lacului) cu diluant nitro DL001. Vascozitatea amestecului trebuie sa fie 16-18 sec. cupa DIN4. Aplicarea se face prin pulverizare, in cruce, cu pistol cu duza de 1.5-1.8 mm si o presiune de 2.8-3 atm. Consum: 140-160 g/mp (calculat fara pierderi).
USCAREA LACULUI
In 1.5–2 ore. Se recomanda ca pentru ambalare, montare si stivuire sa se lase un minimum de 6 ore.