Poliuretanice transparente mate – aplicare prin pulverizare

Materiale precum lacurile nitrocelulozice sau chiar ceara, uleiul sau shellac, mult folosite in trecut, aveau dezavantajul ca nu protejau in totdeauna foarte bine mobilierul. De exemplu, pe blaturile de masa finisate cu lac nitrocelulozic ramaneau pete albe atunci cand era pusa direct pe masa o ceasca umeda cu cafea. Era nevoie de materiale care sa reziste mult mai bine la astfel de agresiuni. Si asa au aparut lacurile poliuretanice. Ele nu sunt numai foarte rezistente, dar sunt si frumoase, cu tuseu placut si aspect matasos.

Mai jos este o tehnologie de utilizare a produselor poliuretanice transparente mate, produse de foarte buna calitate, pe care Polistuc vi le pune la dispozitie.

Pregătirea suportului lemnos

Suportul lemnos (masiv sau panouri furniruite) se slefuieste foarte bine cu hartie abraziva cu granulatia 120, 150 si in final cu 180. Dupa slefuire se face desprafuirea prin suflare cu aer si stergere cu carpa. Daca este cazul, lemnul se coloreaza cu baituri preparate cu concentrate din seriile CCU sau CNC. Pentru aplicarea grundului se asteapta pana la uscarea totala a lemnului colorat.

Aplicarea primului strat de grund poliuretanic FP267

Grundul se agita foarte bine in ambalajul original dupa care se ia o cantitate masurata si se amesteca in proportie de 50% (in greutate) cu intaritorul CT100. Amestecul rezultat se dilueaza 10-30% cu diluant poliuretanic DL 031. Amestecul se omogenizeaza si se controleaza vascozitatea care trebuie sa fie 16-18 sec. cupa DIN4. Este considerat strat 2 treceri in cruce pe suprafata obiectului de finisat . Inainte de aplicarea grundului, in cazul in care suportul lemnos a fost colorat cu baituri obisnuite, nu se slefuieste pentru a nu altera culoarea. Consum pe strat: 110-120 g/mp (calculat fara pierderi).

Uscarea grundului

In 60-90 min, la temperatura mediului ambiant.

Şlefuirea grundului

Slefuirea se face cu hartie de slefuit de granulatie 280-320, in lungul fibrei. Daca grundul este bine uscat, slefuirea se face usor, hartia nu agata si nu se colmateaza repede, in urma slefuirii rezultand un praf alb fin.

Aplicarea stratului al doilea de grund

Daca este necesar (se doreste ca pelicula sa fie mai groasa) se aplica si al doilea strat de grund in aceleasi conditii ca primul. Uscarea si slefuirea celui de-al doilea strat sunt identice cu cele de la primul strat. Pentru reducerea timpilor de lucru si a manoperei aplicarea celor 2 straturi de grund se poate face „ud pe ud”. In acest caz cel de-al doilea strat de grund se poate aplica la minimum 15 minute dupa primul, dar nu mai mult de 45 minute. Daca aplicarea se face la mai mult de 45 minute, pot aparea probleme de aderenta. In cazul aplicarii „ud pe ud” slefuirea se face dupa 3-4 ore.

Aplicarea lacului poliuretanic OT090Gxx

Lacul se omogenizeaza in ambalajul original dupa care se ia o cantitate masurata si se amesteca in proportie de 50% cu intaritorul CT100. Amestecul se dilueaza in proportie de 15-20% cu diluant poliuretanic DL031. Vascozitatea amestecului la aplicare este de 14-15 sec. cupa DIN 4. Consum: 100-130 g/mp (calculat fara pierderi). Gxx reprezinta gradul de luciu al lacului (10, 30, 50, etc)

lacurile poliuretanice

Uscarea lacului

In 1-2 ore. Pentru ambalare, montare si stivuire se recomanda minimum de 12 ore.

ATENTIE!

Uscarea produselor poliuretanice are loc in urma reactiei chimice dintre lac, respectiv grund si intaritorul aferent. Amestecurile respective au un timp de viata (pot-life) limitat la 4-6 ore. In consecinta, este bine sa se calculeze cantitatea ce urmeaza a fi utilizata in acest interval de timp pentru ca materialul ramas neconsumat se intareste dupa 12 ore devenind inutilizabil.