Gazarea peliculei la pulverizarea lacului

gazarea peliculei

Aplicarea lacului prin pulverizare permite acoperirea suprafeței cu o cantitate de material mai mare și mai uniformă. Totuși, există un dezavantaj care-i sperie pe mulți. Este vorba de formarea acelui nor din particule fine de lac – overspray – care înseamnă pe lângă pierdere de material și sursa unor alte probleme. Una dintre aceste probleme este gazarea peliculei. O parte dintre aceste particule de lac se usucă în aer și cad sub formă de praf peste pelicula de lac încă lichidă și se prind în ea. La final lacul numai neted și delicat nu va fi, ci va avea un aspect albicios și un tușeu zgrunțuros.

Dacă pelicula este de grund și nu de lac, defectul se îndepărtează prin șlefuire între straturi. În cazul stratului final de lac această remediere nu se mai poate face, iar efectul este cu atât mai dramatic cu cât gradul de luciu al lacului este mai mare. Deci, cu cât mai lucios este lacul, cu atât mai vizibil este defectul.

Viteza cu care particulele de lac se transformă în praf depinde de mai mulți factori.

În primul rând de DILUANTUL FOLOSIT. De aceea, alegerea diluantului se face și în funcție de temperatura mediului ambiant, iar folosirea solvenților foarte rapizi (cum este acetona) nu este recomandată la pulverizarea lacurilor.

Un alt factor care influențează formarea norului de praf este PRESIUNEA AERULUI DE LA COMPRESOR.

Când aplicarea se face cu pistol manual reglarea presiunii aerului se face tot manual. Există tendința de a mări presiunea pentru o productivitate mai bună. E doar o iluzie pentru că aceasta are, de fapt, ca rezultat, în primul rând, creșterea overspray-ului. Este bine ca presiunea să fie în jurul valorii de 3 atm, maximum 4.

Dacă există un volum mare de aer cu care este amestecat lacul, combinat cu un diluant mai repede volatil, mai apare și un alt fenomen, foarte asemănător ca aspect. Apare USCAREA SUPERFICIALĂ înainte ca tot aerul din peliculă să iasă. Cum, tendința este de a ieși, împinge în pojghița de lac formată, aspectul fiind foarte asemănător cu cel al prafului căzut pe filmul de lac. În acest caz, dacă se șlefuiește ușor suprafața, se îndepărtează stratul superficial și apar găurile mici lăsate de aer în lac. Pentru a evita acest lucru presiunea aerului nu trebuie să fie mare, iar în cazul pompelor, trebuie respectat raportul de amestecare recomandat de producător.

Când pulverizarea are loc în fața unei cabine de pulverizare care funcționează foarte bine, iar aplicarea se face începând cu zona cea mai apropiată de pulverizator și cea mai îndepărtată de cabină, avansând către partea dinspre cabină, overspray-ul va fi preluat de aspirația cabinei de pulverizare. În cazul cabinelor cu filtru uscat, pentru ca aspirația să fie bună, filtrele trebuie scuturate foarte des, iar când se colmatează trebuie schimbate.

APLICAREA LACULUI ÎN ZONE ÎNCHISE ale mobilierului (în interiorul dulapurilor, sertarelor) poate duce la apariția gazării. Overspray-ul rezultat nu poate ieși și este prins în peliculă. Rezultă o peliculă albicioasă care te zgârie când treci cu mâna peste ea. Se evită apariția fenomenului dacă piesele se lăcuiesc fără ca spatele mobilierului să fie montat.

TEMPERATURA RIDICATĂ, LIPSA EXHAUSTĂRII influențează și ele apariția gazării. Nu se gazează numai peliculele pe solvent. Și cele hidrodiluabile se gazează în egală măsură. O temperatură ridicată în hala de lucru, presiunea mare a aerului, fac ca particulele fine de lac hidrodiluabil să se usuce în aer și să gazeze pelicula. De aceea este bine să se dea importanța cuvenită eliminării overspray-ului și păstrării unei temperaturi constante de 18-20 grd.C în spațiul de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *