Finisare cu valțuri și uscare în UV

Parchetul și panourile plane din lemn se pot finisa industrial pe linii automatizate, care cuprind sisteme de valțuri pentru aplicare și baterii de lămpi UV pentru uscare. Sunt linii cu randament foarte bun, cu mai multe locuri de aplicare, urmate imediat de lămpi UV așezate consecutiv. Pe aceste linii de finisare cu valțuri și uscare în UV, lemnul intră în alb și iese finisat, poate chiar și ambalat.

finisare cu valțuri și uscare în uv

 

Avantajul folosirii valțurilor este cantitatea foarte mică de material care se aplică. Cantitatea aplicată pe strat este în jur de 40-50 g/m², dar poate ajunge până la 5-7 g/m². Principala cerință este ca panourile să fie foarte bine calibrate. Produsele care se aplică cu valț au conținutul în corp solid foarte mare, între 96% si 100%, emisia de solvent fiind foarte redusă.

Aplicarea pe linie se face cu un sistem de valțuri, unele fiind aplicatoare și altele dozatoare. Valțurile dozatoare sunt acoperite cu un cauciuc special. Duritatea acestui cauciuc este dată de un număr determinat prin metoda Shore și este o informație importantă pentru furnizorul de lacuri. Valțul dozator, folosit pentru reglarea cantității de material aplicat, este din metal.

Cantitatea de material aplicată poate fi reglată din distanța dintre valțul aplicator și cel dozator, prin reglarea presiunii pe obiectul de finisat și prin reglarea direcției și vitezei de rotație a valțului dozator.

După numărul și modul în care sunt poziționate valțurile, sistemele sunt de mai multe feluri:

  • Mașina de aplicat cu valț dozator reversibil (modul standard și revers). Este recomandată pentru aplicarea baițurilor, grundurilor, lacurilor și emailurilor. Prin rotația valțului dozator invers sensului de rotație al celui aplicator (modul revers) se obține o uniformitate mai mare a stratului aplicat.
  • Mașina de aplicat vopsele, cu un valț dozator și un valț adiacent care se rotește standard.
  • Mașina cu doua valțuri aplicatoare. Ce de-al doilea valț aplicator se rotește în sens invers direcției de avans a bandei transportoare. El determină o reducere a consumului și o suprafață mai uniformă. Este folosit mai ales la aplicarea lacurilor UV.
  • Mașina de aplicat cu valțuri cu doua valțuri aplicatoare. Între prima aplicare și cea de-a doua, materialul nu se usucă ci se transformă în gel. Este folosit mai ales pentru îmbunătățirea aderenței între straturi.

Materialul aplicat este întărit prin trecere pe sub lămpi UV. Având corp mare, nu este nevoie de uscătoare convenționale care să elimine solventul înainte de intrarea sub lămpi. Produsele cu corp 100% pot intra imediat sub lămpi, cele care au un procent de solvent au nevoie de un timp de flash-off pentru ca solventul să se elimine. Solventul rămas după uscarea UV se vede ca o opalescență în peliculă. Uscarea UV întărește materialul instantaneu, panorile putând fi imediat șlefuite, stivuite sau ambalate.

 

Pe astfel de linii pot fi aplicate și baițuri. Ele trebuie să fie vâscoase pentru a fi aplicate cu valțul, iar culorile să fie rezistente la radiația UV.

Straturile de grund pot fi aplicate “ud pe ud”. Ele sunt numai gelifiate de lămpi, astfel încat straturile să adere unul la celălalt. Șlefuirea se face după aplicarea ultimului strat și întărirea totală a intregii pelicule.

Pentru uscarea UV se folosesc două surse de radiație: lămpi cu galiu (Ga) și lămpi cu mercur (Hg). Lămpile Ga au o lungime de undă mai mare de 420 nm și o durată de aproximativ 2000 de ore de funcționare. Sunt folosite pentru a întări acoperirile pigmentate și de multe ori, sunt combinate cu lămpile Hg. Lămpile Hg au lungimea de undă de 200-380 nm și o durată de aproximativ 3000 de ore. Sunt folosite pentru materialele transparente. Lămpile UV trebuie controlate în mod regulat pentru că, în timp, puterea lor scade și odată cu ea și randamentul uscării.

 

Astfel de linii de finisare industriale sunt folosite de marii producători de parchet și panouri finisate pentru productivitatea lor foarte bună. Sunt linii automatizate, unde aportul uman este foarte redus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *